Založ si blog

Podniká prezident ČESMAD v rozpore so zákonom?

O dopravnú spoločnosť prezidenta ČESMADu Pavla Jančoviča TOPNAD a.s. sa začali zaujímať orgány finančnej správy. Ako sa to dotkne ostatných dopravcov? Dobré meno odvetvia cestnej dopravy môže najviac poškodiť podvodník v jeho čele

Cestná doprava nepatrí medzi jednoduché odvetvie podnikania, a často sa stáva ľahkým terčom neférovo tvrdých regulácií zo strany štátu, či Európskej únie. Akékoľvek prehrešky či poklesky podnikateľov či profesionálnych vodičov v cestnej doprave sú verejnosťou vnímané citlivejšie a následne štátnymi orgánmi trestané prísnejšie ako napr. u vodičov amatérov, alebo podnikateľov v iných odvetviach. ČESMAD je zodpovedný za vytváranie dobrého mena podnikateľov aj odvetvia cestnej dopravy ako takého.  Tieto princípy sa v prvom rade týkajú čelných predstaviteľov, najmä prezidenta Pavla Jančoviča.

zdroj: https://ekonomika.sme.sk/c/20608333/dialnice-na-slovensku-su-bezpecne-nehod-na-nich-je-malo-rozhovor.html Prezident združenia Česmad Pavol Jančovič(Zdroj: TASR)

V poslednej dobe sa ohlásili viacerým dodávateľom aj odberateľom TOPNADU daňové kontroly súvisiace s neoprávneným odpočítaním  DPH aj dane z príjmu za roky 2014 a 2015. Špedícia a celkovo logistika sa od ostatných oblastí ekonomiky líši v tom, že ľudovo povedané každý robí s každým – teda rovnaké spoločnosti sú pre firmu často dodávateľom aj odberateľom zároveň. Počet daňových kontrol na pokyn orgánov finančnej správy môže byť veľký, a nielen administratívne zaťažovať čestne podnikajúce firmy ale vrhať na nich zlé svetlo v očiach ďalších obchodných partnerov.

Podnikateľské prostredie sa pre nás rapídne zhoršuje, uvediem len najznámejšie príklady:

  • nedostatok vodičov, vodičáky až od 21r (kamióny), resp. 24r(autobusy)
  • nejednotný trh – nezmyselné regulácie západných štátov EÚ na podporu domácich firiem
  • tlak na dorovnanie miezd vodičov na úroveň západných štátov EÚ
  • zákazy jazdy inak v každom štáte a stále sa menia
  • rôzne systémy elektronického mýta a stále sa menia, atď

Meno nášho odvetvia často kazia rôzni daňoví špekulanti s fiktívnymi vývozmi poľnohospodárskych produktov, či neexistujúcich len na papieri deklarovaných tovarov, pričom sa ani v jednom prípade nejednalo o členov združenia, resp. normálnych podnikateľov v doprave.

Preto to posledné čo náš biznis potrebuje, je aby dobré meno najväčšieho združenia dopravcov a celého odvetvia cestnej dopravy pošramotil jeho prezident, nečestným podnikaním jeho spoločnosti TOPNAD, ktorá je v odvetví významným hráčom https://finstat.sk/36528978.

zdroj: http://www.netky.sk/clanok/spolocnost-topnad-a-s

ČESMAD je záujmové združenie v oblasti cestnej dopravy https://www.cesmad.sk/o-zdruzeni-3-, ktoré má viac ako 1000 členov, podnikajúcich v oblasti dopravy. Pavol Jančovič pôsobí v orgánoch ČESMAD dlhodobo, v rokoch 2010-12 a od roku 2016 pôsobí znovu ako prezident stavovskej organizácie ČESMAD.  Toto združenie podľa vlastných slov predovšetkým zastupuje, vyjednáva a ochraňuje svojich členov, a teda aj celú oblasť podnikania v medzinárodnej a vnútroštátnej cestnej doprave vo vzťahu k ministerstvám SR a ostatným ústredným orgánom štátnej správy, organizáciám a zväzom, atď. ČESMAD Slovakia je záručným združením v zmysle Dohovoru TIR, je členom Medzinárodnej únie cestnej dopravy (IRU), je členom medzinárodnej organizácie Transfrigoroute International (ATP), je tiež regulérnym členom Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR, Slovenskej živnostenskej komory.

Kto potrebuje znepriateliť chodcov a cyklistov?

20.03.2018

Za všetkým hľadaj peniaze hovorí stará múdrosť. V tejto dobe by som to aktualizoval – Za všetkým hľadaj profit. Ak sa niečo zomelie na politickej scéne je nutné za tým hľadať niekoho, kto zo vzniknutej situácie bude ťažiť. To isté mi napadlo, keď mi na FB vyskočilo vyhlásenie cyklokoalície, v ktorom sa jej predstavitelia silno rozčuľovali, že im Ja a Ty zrušilo [...]

Máme na Slovensku ďalšiu kauzu „Váhostav“ na český spôsob?

12.06.2017

Máme to tu opäť. Jedna z najväčších káuz, ktorá zamávala Slovenskom bola kauza Váhostavu. Asi ju netreba bližšie približovať. Množstvo nevyplatených faktúr pre dodávateľov, živnostníkov, firmy za práce a služby, ktoré boli odvedené. Z pohľadu poctivých dodávateľov a poskytovateľov služieb je toto nočná mora. Zoberieš zákazku, o ktorej si myslíš, že je [...]

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

Roman Michelko

Koalícia sa nezhodne na Harabinovi ani na šéfovi NR SR. SNS má svoje požiadavky, hovorí Michelko

27.04.2024 14:50

Čo sa týka RTVS, vo vzduchu aktuálne lieta osem až desať mien ľudí, ktorí by chceli novej STVR šéfovať.

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Števulová: Koalícia chce zastrašiť mimovládky. Michelko: Chceme zvýšiť transparentnosť ich financovania

27.04.2024 14:07

Strana Progresívne Slovensko považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený SNS za protizákonný a protiústavný.

petermurgas

Ekonomika, logistika a business etika sú moje najväčšie záľuby. Pracujem v špedičnej spoločnosti na úseku medzinárodnej a občas aj vnútroštátnej prepravy

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 23946x
Priemerná čítanosť článkov: 7982x

Autor blogu

Kategórie