Založ si blog

Kto potrebuje znepriateliť chodcov a cyklistov?

Za všetkým hľadaj peniaze hovorí stará múdrosť. V tejto dobe by som to aktualizoval – Za všetkým hľadaj profit. Ak sa niečo zomelie na politickej scéne je nutné za tým hľadať niekoho, kto zo vzniknutej situácie bude ťažiť. To isté mi napadlo, keď mi na FB vyskočilo vyhlásenie cyklokoalície, v ktorom sa jej predstavitelia silno rozčuľovali, že im Ja a Ty zrušilo cyklotrasu, priam až medzinárodného významu. Dokonca na to zákerne využili na to smrť novinára Kuciaka a pod rúškom prebiehajúcich  demonštrácií vymazali značenie z povrchu promenádneho.

 

Aktivistov z Cyklokoalície som si doteraz vážil pre ich čistý a jasný úmysel – podporovať cyklodopravu v Bratislave, poukázať na benefity a vyvolať rokovania so zodpovednými na tému bicykel v meste. Nečakal som, že ich ego narastie až do takýchto obludných rozmerov a budú sa snažiť všetkým vnucovať svoj názor a dokonca robiť nátlak, aby sme už iný dopravný prostriedok ako bicykel, v Bratislave nikdy nepoužili. Nečakal som, že sa začnú vyvyšovať nad všetkých – nad šoférov, nad MHD, nad nás chodcov. Neviem, kedy sa im toto stalo, že dokonca prezentujú vykonštruované jednostranné stanoviská, v ktorých neváhajú zneužívať tak vážnu vec, akou zabitie človeka určite je. Prečo nenapíšu, že boli pri spoločných rokovaniach s mestom, s developerom aj s ostatnými kompetentnými a dohodli sa. Prečo nepovedia, že na meste je už odborníkmi kompletne vypracovaná štúdia na vybudovanie plnohodnotnej cyklotrasy.

 

Prečo majú potrebu zavádzať, rozpútavať nenávisť a pľuť síru všade naokolo? Za všetkým hľadaj profit… Kto potrebuje rozoštvávať obyvateľov, ktorých nedávno zomkli všetky hrozné udalosti, ktoré sa stali? Kto chce zamerať pozornosť na takú malichernosť, áno malichernosť, že promenáda bude zmiešaným priestorom nás všetkých? Komu to padne na úžitok, že ďalšia relatívne veľká skupina ľudí vyjde v stredu do ulíc a bude protestovať proti niečomu tak absurdnému. Išli by sme, my chodci, do ulíc, keby celú promenádu vyznačili ako cyklistickú trasu (a vtedy by sa už dalo hovoriť o trase medzinárodného významu)? Zas je na koni pištiaca menšina a mlčiaca väčšina je a bude ako vždy ticho. Nechápe, že práve toto hrá niekomu do kariet už niekoľko desiatok rokov.

 

Nevyužívam bicykel celoročne, ale keď je pekne a v práci nemám dohodnuté stretnutie, tak sa rád preveziem na biku. Ak sa ponáhľam idem po ceste a dovolím si tvrdiť, že ohľaduplnosť šoférov k nám cyklistom je podstatne vyššia. Ak sa neponáhľam, idem striedavo po ceste aj po chodníkoch a vtedy som ja ohľaduplný k chodcom. Nemám s tým žiaden zásadný problém a som s tým úplne v pohode.

Píšem to sem preto, aby som ako chodec aj cyklista deklaroval, že nepotrebujem mať špeciálne vyznačený priestor, aby som sa správal ako človek… Promenáda patrí všetkým a mali by sme sa povzniesť nad nezmyselné spory, z ktorých evidentne profituje niekto iný.

 

A občan to nebude…

Podniká prezident ČESMAD v rozpore so zákonom?

02.09.2019

O dopravnú spoločnosť prezidenta ČESMADu Pavla Jančoviča TOPNAD a.s. sa začali zaujímať orgány finančnej správy. Ako sa to dotkne ostatných dopravcov? Dobré meno odvetvia cestnej dopravy môže najviac poškodiť podvodník v jeho čele Cestná doprava nepatrí medzi jednoduché odvetvie podnikania, a často sa stáva ľahkým terčom neférovo tvrdých regulácií zo strany [...]

Máme na Slovensku ďalšiu kauzu „Váhostav“ na český spôsob?

12.06.2017

Máme to tu opäť. Jedna z najväčších káuz, ktorá zamávala Slovenskom bola kauza Váhostavu. Asi ju netreba bližšie približovať. Množstvo nevyplatených faktúr pre dodávateľov, živnostníkov, firmy za práce a služby, ktoré boli odvedené. Z pohľadu poctivých dodávateľov a poskytovateľov služieb je toto nočná mora. Zoberieš zákazku, o ktorej si myslíš, že je [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

petermurgas

Ekonomika, logistika a business etika sú moje najväčšie záľuby. Pracujem v špedičnej spoločnosti na úseku medzinárodnej a občas aj vnútroštátnej prepravy

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 23923x
Priemerná čítanosť článkov: 7974x

Autor blogu

Kategórie